вівторок, 19 лютого 2019 р.

Діагностика автомобілів


Комп'ютерна діагностика - це сучасний напрямок технічної діагностики автомобілів, який вивчає методи і засоби діагностики комп'ютерних систем сучасних автомобілів.
На сучасних автомобілях можуть використовуватись десятки різноманітних комп’ютерних систем: системи керування бензиновими, дизельними та тазовими двигунами; системи електронного керування коробками перемикання передач; антиблокувальні гальмівні системи (АВS); системи керування тяговим зусиллям (АSR); протибуксувальні системи (ТSC), системи стабілізації руху автомобіля (ЕSР); системи керування подушками безпеки (Airbag), системи клімат-контролю (Climatronic) та багато інших.
При виявленні підсистемами діагностики дефектів і збоїв у функціонуванні автомобільних електронних систем відповідна інформація зберігається у спеціальних ділянках пам’яті блоків керування. При діагностиці автомобіля інформація, збережена в пам’яті блоків керування, зчитується за допомогою спеціального інтерфейсу, що забезпечує швидкий і надійний пошук та усунення несправностей. Таким чином, другій розділ конспекту лекцій присвячений способам зчитування даних та обміну інформацією між комп'ютеризованим діагностичним обладнанням та блоками керування автомобільних електронних систем.
Інтегровані в блоках керування автомобільних електронних систем підсистеми діагностики являються в даний час стандартним компонентом електронних автомобільних систем. Алгоритми контролю підсистем діагностики перевіряють вхідні і вихідні сигнали електронних компонентів при експлуатації автомобіля. Крім того, вся система перевіряється па наявність збоїв в роботі і похибок.
Техобслуговування автомобіля стало залежати від наявності адаптера для діагностики автомобілів.
Існує кілька типів сканерів:

·  дилерські сканери  -  типу VAS5054A + OKI  мають можливість працювати з конкретною маркою автомобіля або за кількома спорідненими». В них реалізований широкий набір функцій і передбачена так звана керована діагностика. Це означає, що сканер здатний не тільки видавати код помилки і місце її появи. Він веде діагноста за певним алгоритмом, видаючи можливі причини помилки і варіанти вирішення проблеми.


  •      мультимарочные сканери  типу автономный сканер Launch  працюють з цілим «автопарк», що є основною їх перевагою. Виробники автомобілів використовують різні протоколи обміну інформацією та різну конфігурацію діагностичних рознімань. Особливість мультимарочников в тому, що вони підтримують відразу кілька протоколів і забезпечуються набором кабелів-адаптерів.
· універсальні сканери – найпоширеніші серед більшості автолюбителів типу OBD2 ELM327 v2.1 Bluetooth mini.  Вони являють собою роз’єм для підключення до діагностичної колодки в автомобілі і додаток на телефон. За допомогою сканера і телефону можна легко перевіряти, чи скидати помилки двигуна, а також виконувати інші сервісні функції машини. На серйозній функціонал такий авто сканер не розрахований.
Функціонал сканерів по кожній марці обмежений. Наприклад, мультимарочники практично «не вміють» перепрограмувати ЕБУ і не пристосовані до адаптації виконавчих механізмів. Вони не мають опцій веденої діагностики, тобто просто видають код помилки і місце її виникнення. Щоб усунути проблему технікам необхідно скористатися спеціальними довідниками, расшифровывающими код, а потім самостійно знайти вихід.





 Викладач: Цап Олександр Вікторович


Немає коментарів:

Дописати коментар

Матеріал для дистаційного опрацювання під час карантину з професії "Майстер з діагностики та налагодження електронного устаткування а...